Suomeksi           
sieni2019

Kom med oss i svampskogen

 till Sibbo storskog söndag 22.9 kl. 11 – 14.30

Svampguider är Anders och Margareta Albrecht (Sibbo Naturskyddare & Svartbäckbygdens naturskyddsförening).

Ingen avgift för medlemmar, för övriga 5 euro. Barn deltar gratis.
Begränsat deltagarantal. Anmälan därför senast
18.9 till Anne tel. 046 617 1163.
Uppge ditt namn och antalet deltagare (vuxna/barn) och i vilkendera förening du eventuellt är medlem. Du kan anmäla genom att sms:a eller ringa.

Samlingsplatsen och närmare samlingstid meddelas till dem som ryms med på utfärden genom ett sms 19.9.

Terrängen kommer att vara omväxlande. Ta med svampkorg, kniv och vägkost.
Välkommen med!

Kom på Naturskyddsföreningens årsmöte 13.8.2017 på Byarsborg kl 16.00!

LÄCKER MAT AV OGRÄS!

Kom och upptäck hur du kan göra läcker mat på vanliga örter och ogräs. Biologen Margareta Albrecht berättar om ätliga växter i vår närmiljö och Pavens duktiga kockar visar vad du kan laga av dem.


Ört- och ogräsdag 13.6.2017 kl 17.30

Margareta Albrecht förevisar olika växter lämpliga för matlagning på sin gård. Vi fortsätter till Byarsborg där Anna-Maija Lehto lär oss använda vilda växter i matlagning. Anmälning senast den 10.6 till address:
margareta.albrecht@gmail.com


Följ med Svartbäckbygdens Naturskyddsförening på Sommarutfärd till Pörtö

7.8.2016 kl. 11:00


Utfärden äger rum söndagen den 7 augusti, om vädret tillåter. Vi åker med föreningsmedlemmarnas privata båtar. Eskadern samlas vid Strömmingsbryggan i Sandhalsen, Spjutsund (vid slutet av Spjutsundsvägen) kl. 11:00. Vi åker i samlad eskader (8-10 knops fart) via småbåtsfarleden genom Onasarkipelagen till Svartvikens gästhamn på Pörtö. Därifrån promenerar vi till Lerviksudden (som administreras av Föreningen Nylands friluftsområden) där vi bekantar oss med utskärsnaturen och grillar korv, som föreningen bjuder på. Här kan man också ta sig ett dopp. Återfärden sker längs stora farleden över Sibbo och Svarbäck fjärdar tillbaka till Sandhalsen.

Kom ihåg att klä dig varmt och vattentätt; vi åker i öppna båtar och sjögången kan vara grov på öppna havet. Ta med flytväst samt egen mat och dricka. Terrängen vid Lerviken är ställvis utmanande, så ta med ordentliga skor om du vill klättra på strandklipporna. Solglasögon och solkräm kan också vara bra att ha med.

Ytterligare information och eventuell inhibering pga dåligt väder meddelas på föreningens facebooksida.


Anmälningar senast den 2.8 till föreningens sekreterare Markus Hartman

(tfn eller textmeddelande 050 560 1484; epost: guguakku@gmail.com)

De 30 först anmälda ryms med!
Följ med på trädgårdsrundan. Anmälningarna till address maria.liljestrom@gmail.com. Första rundan 15.6 kl 18.00.
Tulppaanit


Vildväxternas kväll 31.5.2016

Som guide hade vi Margareta Albrech. Förutom plockning av vilda växter så fick vi smaka på sallad, omelettrulle fylld med vilda växter, glass med granskotthonung, granskottsaft och örtte.

Vi använde blad från bla. följande växter: mjölke, smultron, ängssyra, kummin och skogslök.

Villikasvit1
Margareta Albrecht håller föredrag om vilda växter den 31.5.2016 kl 18.00 i Nevas

Hur man känner igen och hur man kan använda vilda växter

Anmäl dig senast 29.5.2016 genom att ringa eller skicka sms till Katja tel. 040-769 7023. Närmare  plats  ges vid anmälningen.

Välkommen!Svartbäckbygdens naturskyddsföreningens styrelsemöte
 den 4.4.2016 klo 18:30 på Byarsborg

Alla medlemmar som är intresserade av styrelsens verksamhet är välkommna till mötet. Vi bjuder på kaffe och bulle. Efter mötet berättar Anne Osmala om Bokashi – en japansk kompostmetod. Du kan också komma och lyssna bara på föreläsningen om Bokashi som börjar kl 19.00.

Välkommen!

Anmäl dig senast 1.4 genom att ringa eller skicka sms till Katja tel. 040-7697023.Kompostering, låter det bekant?

Bokashi är precis det, men ett steg före. Tack var EM mikrober (Effective micro-organisms), förvandlas bioavfall snabbt till mull, även på en månad. Bokashi innehåller naturliga mikroorganismer (bla mjölksurebakterier, jäst, fototropiska bakterier, aktiva enzymer från svamp) som startar fermenteringsprocessen och förhindrar att avfall börjar ruttna. Färdig bokashi förvarar alla näringsämnen (speciellt kväve) som annars (delvis) försvinner under vanlig jäsningprocess. Resultatet: bokashi, organiskt förstaklassiskt kompost.

Bokashi utnyttjar effektiva mikroorganismer. I bokashi handlar det om att skapa en lämplig miljö, där bioavfall fermenteras anaerobiskt med hjälp av särskilda bakterier.

 BokashiBeställ föreningens väggkalender för 2016, genom att skicka e-mail till adress natursvartback@gmail.com. Kalendern kostar 10 €.


Svartbäckbygdens naturskyddsförenings årsmöte
 den 9.8.2015 klo 16:00 på Byarsborg

Efter mötet berättar Markus Raevuori om sina upplevelser i skogsnaturen och visar sin film”Älgens år”.
Alla är välkomna, man behöver inte vara medlem för att delta!


****

Välkommen och bekanta dej med ogräsets värld den 14/6! Hur känner jag igen nyttiga ogräs och vad kan jag göra av dem? Margareta Albrecht berättar om ämnet på sin gård kl 12.
Om du är intresserad, ta kontakt till Margareta margareta.albrecht@kolumbus.fi Alla är välkomna!
Föreningen ordnar 24.5. en CYKELUTFÄRD till Löparö för hela familjen. Vi åker bla och bekantar oss med grottorna på Löparö.
Start från Byarsborg kl 13.00, genast efter plantbytardagen.
Ta med egen vägkost!Vi har ännu kvar några väggkalender!

Är du är intresserad, ta kontakt natursvartbäck@gmail.com

****

Nedan bilder från TRÄDETS DAG den 27.9.2014.
Föreningen planterade ett prydnadsäppelträd framför Byarsborg.
Den 10 oktober ordnar föreningen en svamputfärd under ledning av Margareta Albrecht. Vi startat från Byarsborg kl. 16 och samåker därifrån till Spjutsundsvägens och Kärrasvägens vägskäl, varifrån vi går ut i svampskogen.
Om du inte hinner komma till Byarsborg kan du komma direkt till vägskälet, där du träffar Margareta och de övriga svampplockarna. Margareta berättar om svamparna, hjälper till med artbestämning och ger allmänna råd.

Trädets dag 27.9 2014
Den 27 september firas den riksomfattande Trädets dag. Runtom i världen firas dagen vid olika tidpunkter och med varierande innehåll. I Finland har dagen firats sedan 1998. Avsikten med dagen är att fästa medborgarnas uppmärksamhet på trädens och skogarnas livsviktiga uppgift som världens lungor och som skydd och å andra sidan som förmedlare av naturupplevelser och rekreation.

Naturskyddsföreningen kommer att fira dagen med att plantera ett träd vid Byarsborg lördagen den 27.9 kl. 9:30. Samtidigt städar vi upp lite runt lokalen, bekantar oss med föreningens medlemmar, dricker morgonkaffe, som föreningen bjuder på och lyssnar på en kort presentation av Markus Hartman om trädens och skogarnas betydelse för oss alla.
Välkomna!


Bästa medlem!
Vi kallar dig till föreningens årsmöte på Byarsborg lördagen 9.8.2014 kl. 16. Efter mötet talar Maria Liljeström om ett aktuellt ämne: Vågar jag bekämpa skadeinsekter med kemiska medel? Välkommen och delta i diskussionen!

Vi bjuder på kaffe!

Naturutflykt till Repovesi nationalpark i Valkeala 16.8.2014. Start från Byarsborg kl.9.00 med gruppskjuss. Rävlänkens längd är 5km och terrängen är utmanande. Ta med dig egen matsäck, kläder efter väder och ett hurtigt äventyrshumör. På hemvägen kan de som vill stanna vid Elimäki och bekanta sig med Mustila Arboretum.

Anmälning senast den. 10.8 via e.post natursvartback@gmail.com eller genom att ringa Wilhelmina 040-8791343. Meddela också om din bil är tillgänglig för skjuss och om du vill stanna på hemvägen vid Mustila. Bensikostnaderna delas mellan alla deltagare.

Mer information: Repovesi nationalpark och Mustila arboretum

Svartbäckbygdens naturskyddsförenings trädgårdsklubb ordnar lite efter mitten av juni (tidpunkterna meddelas senare) bekantningsvisteser i några av närområdets privata trädgårdar. Är du intresserad av ämnet? Ifall du är, meddela dina kontaktuppgifter till Maria Liljeström, maria.liljeström@gmail.com. Vi sänder dig ett tidsschema av bekantningsdagarna med adress, genast när de blir färdiga.KYRKOBACKENS STÄDNINGSTALKO 27.4 kl.12:00

På progammet finns krattande, gallring av kvistar och en trivsam gemenskap. Vi bjuder på dryck och korv! Kom med så vår kyrkogård skulle förbli städig och fin. Evenemanget ordnas av Svartbäckbygdens naturskyddsförening.


Svartbäckbygdens naturskyddsförening ordnar exkursion till oljeraffinaderiet Neste Oil onsdagen den 16.4.2014.
Exkursionen börjar med en guidad åktur på området kl 17.30, därefter info om NesteOils verksamhet ca kl. 18.45-20.

OBS! Begränsat antal platser, de 30 första anmälda ryms med. Bindande anmälan till natursvartback@gmail.com eller via FB-meddelande senast den 9.4.2014.

 Här hittar du våra nya info sidor på facebook!Den årliga Gårdsplanskrysset ordnas den 25-26.1.2014. Under gårdsplanskrysset observerar man fåglar under en timmes tid på egen gårdsplan eller ett annat lämpligt ställe. Gårdsplanskrysset passar för vem som helst och det är kul, enkelt och nyttigt!Här kan du läsa mera Gårdsplanskrysset 2014

Nu finns det att köpa föreningens gjorda väggkalender 2014! Kalendrar finns att köpa på julmarknaden i Byarsborg den 7.12.2013. Du kan också beställa en egen kalender, priset är 10 euro.


Du kan beställa en kalender på numret 040-5827380 eller via anne.osmala@hotmail.com
Traditionell julmarknad på Byarsborg lördagen den 07.12.2013 kl. 10-13.00

Till försäljning finns bla. Åkerfelts fisk, hembakat bröd och bakverk, hanverk, julpynt och lopptrog.På programmet finns också mini lucia med följe kl.11.00.

Julmarknaden arrageras av:
Svartbäck allmogeförening rf, UF fyrbåken ja Kärrby Svartbäck marthaförening

Naturskyddsföreningen önskar alla välkommna
på blomlöks planteringstalko tisdagen den 24.09.2013 kl.17.30.
Välkommna med på föreningen årliga svamputfärd den 14.09.2013 kl.10.00, start från Byarsborg. Guide för utfärden är  Margareta Albrecht.

Ta med på färden gummistövlar, en kniv, en korg och egen matsäck!


Lördagen den 31.08.2013 firar vi officiellt för första gången Finska naturens dag. Bosgårds deli restaurang och BBQ är då undantagsvis öppet kl.11-20.00

Kl.11.00 och 13.00 är det en avgiftsfri utfärd med temat Känn igen träd och buskar. Guidad av biologen Sanna Tarmi igenkänns Bosgårds träd och buskar fram för allt av dess löv. Sanna berättar också om de olika trädsslagens roll i naturen. Färden passar utmärkt för barn. I deli restaurangen får barnen bekanta sig med ett levande honungsbibo.

Svartbäckbyggdens naturskyddsföreningens inbjudan till årsmöte.

Föreningen håller årsmöte söndagen den 11.08.2013 kl.16.00 på Byarsborg. Styrelsen håller speciellt viktigt att diskutera med medlemmarna föreningen framtisa riktining och program och det är ett av mötets viktiga punkter.

                Välkommen! Vi bjuder på kaffe och bulla!
4h säljer sommarblommor, härliga perenner, clematisar och salladspalntor. På plats finns också lokala trädgårdsproducenter. På progammet finns det lotteri och kl.18.00 bekantade med Britas trädgård guidad av trädgårdsexperten Börje Frin. På plats finns också Koneliike E.Olenius som presenterar trädgårdsmaskiner och Gunilla Holmberg som själjer trädplanttor. För barn finns det ponny ridning, metning och annat roligt. Det bjuds bland annat på vofflor och grillkorv.

Mattas, Stadsviksvägen 127, Söderkulla, Sipoo. Tel. 050 5368614. Fritt inträde. Parkeringsavgift 5€/bil

Glada Vappen åt er alla och välkommna till föreningens årliga kyrkogårds städningstalko den 05.05.2013 kl.14.00!
 

Delta ni också i det årliga globala evenemanget Earth hour den 23 mars kl.20.30-21.30.

Earth hour är en händelse för att visa oron för klimatförändringen och energiförbruket genom att släcka all belysning för en timme. I år har rekord många finländare anmält sig, över 22 000! Släck du också belysningen och stöd detta evenemang!


Sibbo naturskyddare har ett öppet möte i Linda i Söderkulla onsdagen den 13.03.2013 kl.18.00. Och uppträde kl.18.30 är Radio Vegas väl kända Naturvektarna Björn Federly, Jörgen Palmgren och Anders Albrecht. De berättar om aktuellt angående naturen. Alla intresserade är välkommna!Svartbäckbygdens naturskyddsförening tackar alla deltagare i skidutfärden 27 januari 2013

Bilder från skidutfärden hittar du genom att klicka på linken nedan:


Luonnonsuojeluyhdityksen Hiihtoretki 27.01.2013

 

I Birdlife Finlands årliga evenemang Pihabongaus deltog 19 000 människor för att observera fåglar för en timme på ungefär 12 400 gårdar omkring landet. Allt som allt sågs 92 olika fågelarter.

Genom att klicka på länken nedan hittar du årets resultat:

Birdlife Finlands resultat 2013:
                                                                    natursvartback@gmail.com